support.watel.nl / handleiding utp aansluiten

UTP bekabeling afmonteren op wandcontactdoos

Meestal is thuis aansluiten van een bedraad computernetwerk niet moeilijk, maar veel werk wat voornamelijk zit in het trekken van kabels. De moeite om alles in kabelgoten of elektrapijpen te leggen en netjes af te monteren loont wel, zowel optisch als voor de storingsgevoeligheid.

In de meeste gevallen wordt er helaas gekozen voor de simpele oplossing om een UTP kabel (meestal) vanuit de meterkast ergens omhoog te trekken. Aan beide zijden een RJ45 plug er op en klaar. In de meeste gevallen werkt dit ook prima, maar als er storingen optreden zijn deze (hoewel moeilijk op te sporen) meestal te wijden aan:

Wandcontactdozen installeren

Waarom

De standaard UTP kabels voor netwerk, zijn gemaakt om vast ergens neer te leggen en aan het eind een patchpaneel of contactdoos aan te hangen. Veel buigen (behalve een paar keer bij het aanleggen) zijn ze niet voor gemaakt. Dus eigelijk niet geschikt om vanuit de muur met een plug aan te sluiten op je pc. Vaak blijft het voor altijd goed werken, soms werkt het in eens niet meer. Het grote nadeel is bij kabelbreuk dat meestal de hele kabel opnieuw getrokken moet worden. Om dit te voorkomen monteer je de kabel af op een contactdoos en gaat vanaf daar verder met een patchkabel. Een patchkabel is veel meer geschikt voor buigen en eventueel vervangen is heel eenvoudig.

Installatie

Bepaal de locatie van de nieuwe contactdoos. Zowel voor inbouw (verzonken in de muur) als opbouw zijn er oplossingen. Net als standaard 220V stopcontacten leveren de meeste fabrikanten zoals Peha, Berker, enz, ook contactdozen voor de databekabeling. Zo kan je gewoon dezelfde stijl en kleur contactdozen blijven gebruiken in huis als de bestaande stopcontacten en schakelaars. Je vind het merk en de productlijn meestal aan de binnenzijde van de bestaande afdekranden. In dit voorbeeld gebruiken wij Peha materiaal met Radiall RJ45 jacks. (Een jack is waar een plug in geplaatst wordt.)

Animatie contactdoos UTP

1. Als het geen inbouw contactdoos wordt, plaats je eerst een opbouwhuis
  2. Draagframe plaatsen dat geschikt is voor de gebruikte jacks
  3. Afdekraam plaatsen
  4. Afdekplaat plaatsen

Het geplaatste draagframe en jack zijn twee losse onderdelen. Bij Peha staat elke kleur draagframe voor een aantal type jacks dat je er voor kan gebruiken. Zo is rood geschikt voor Radiall en nog een aantal en geel voor AMP enz.

Jack en gestripte utp kabel
Strip de UTP kabel ongeveer 20 mm.

UTP kabel op juiste volgorde in jack leggen
Op de jack staat de volgorde waar welke kleur ader moet. Er zijn twee mogelijkheden: 'A' en 'B'. Gebruik altijd de kleurencombinatie zoals vermeld bij 'B'.

UTP kabel doggen
Zet de kabels vast, verbind ze en snijd ze in een handeling af met een 'dog-tang'.

Het resultaat
Als het goed is ziet het er ongeveer zo uit.

Borging
Bij sommige jacks, in dit geval van Radiall, kan de kabel nog extra geborgd worden met een kunststof plaatje.

Plaatsen in draagframe
Op het draagframe staat aangegeven welke zijde van de jack boven moet, een kwestie van er in klikken.

UTP of afgeschermde FTP / STP

Sommige mensen roepen dat als er thuis een FTP kabel gebruikt wordt (waarbij de aders voorzien zijn van een stalen omhulsel), dit heel veel storing scheelt en een sneller netwerk ontstaat. Dit is echter onjuist. Afgeschermde datakabels zijn pas interessant als deze met bossen in kabelkanalen met 220/230V voor voeding van zware machines liggen, wat in huissituaties meestal niet voorkomt.

UTP kabel (onafgeschermd) voldoet voor thuis prima. Ook voor gigabit netwerken, dan moet het wel minimaal een UTP Cat5e kabel betreffen. Probeer in de meterkast de UTP kabels daar waar mogelijk niet strak tegen de bekabeling van het lichtnet te monteren. Als je toch afgeschermde kabel gaat gebruiken, let er dan op dat deze goed en alleen aan een zijde geaard is, anders werkt de afscherming als een antenne of loopt er een stroom over de afscherming.

Materiaal